Tweelingskruiden, lekker voor jezelf, nuttig voor bijen

Tweelingskruiden, lekker voor jezelf, nuttig voor bijen

Waar je ook woont, op de buiten, in de stad of op een flat. Een portie verse kruiden wil je altijd binnen handbereik hebben. Zie het voor een keer wat groter, ga voor tweelingkruiden: een voor jou, een voor bijen !

Een plekje van amper ene halve vierkante meter groot, in volle grond of gevuld met potten en bakken, volstaat voor een rijke collectie kruiden waar je zo goed als alle gerechten mee kunt op smaak brengen.

Plan(t) je kruiden
Wat en hoe je plant kies je in functie van eigen voorkeur. Het meest gemakkelijk zijn de vaste kruiden als rozemarijn, salie, tijm en bieslook. Dragon en marjolein moet je mogelijk jaarlijks vervangen, munt dan weer in toom houden want een woekeraar en wasabi vaak gieten, terwijl de eenjarige basilicum en koriander steeds opnieuw moeten gezaaid worden. Op zich is het allemaal prettig om doen en met een smakelijke beloning wanneer je ze oogst.

Voor blije bijen !
Voor bijen wordt zo’n kruidentuin maar interessant als de planten in bloei staan. Bloeiende kruiden zijn een bron van nectar en stuifmeel. Voeg daarbij dat ze net in grote steden hier grote nood aan hebben. Voor jezelf is het bovendien een originele en kleurige aanvulling op de rest van de tuin of groene aankleding van terras en balkon.

Beter met tweelingkruiden
Plant een tweelingkruidentuin, een zo goed als identieke tuin of plantencombinatie of zet steeds twee exemplaren van de kruiden naast elkaar te zetten. Het is niet alleen nuttig voor de bijen, maar ook voor jou een meenemer. Je valt nooit zonder smakelijk kruid. Terwijl de ene plant recupereert van het totaal leeggeplukt zijn, begin jij aan de andere. Tegelijk kan je je de luxe permitteren om onverwachte bloemen te plukken. De bloemen van alle kruiden zijn eetbaar en erg mooi als borddecoratie of feestelijk accent in een cocktail of ander drankje. Ze kunnen zelfs in een vaas!
Aanraders
•    Tijm: In de zomer groeien op het einde van de stengels kleine trosjes roze bloemen. Kort na de bloei en elke lente drastisch in.
•    Salie: Inde mei – juni paarse bloemen die je ook als snijbloem kunt gebruiken. In de lente en na de bloei inkorten.
•    Bieslook: In de zomer knikkergrote paarse bloemkopjes. Snoei na de bloei tot tegen de grond af.

Een boek vol tips:  Wil je een kleurige, bijvriendelijke tuin en buurt, lees dan zeker ook de tips die Marc Verachtert en twee bijenexperten verzamelden in “Zakboek voor de bijentuin”. Zakboek voor de bijentuin (176 pag.)  is uitgegeven door Lannoo en vanaf midden mei 2019 te koop in de boekhandel.