Wat kun je in uw tuin doen gedurend maand februari:
Bij snijdende wind, bijtende vorst of natte sneeuw, blijft zelfs de meest verstokte tuinier liever binnen. Maar bij zulke weeromstandigheden kunt u wel nog boeken lezen en nadenken over wat u dit jaar in uw tuin wilt veranderen. Zorg ervoor dat uw tuin voor de volgende zomer een persoonlijk stempel blijft dragen.
Het is ook de gelegenheid om uw tuinschuurtje op te ruimen, de grasmaaier na te kijken en voor deze lente voor te bereiden of het gereedschap met wat olie te slijpen.
Als het niet meer vriest (!), kunt u tegen het einde van deze maand uw winterhardestruiken die in de nazomer bloeien zoals de Buddleja davidii, Spiraea douglasii , nog snoeien. Maar ook uw laat en minder winterhardestruiken zoals Hydrangeas, fuchsia’s, …enz.
Snoei ook, als het nog niet gedaan is, uw fruitbomen en breng en laag teerolie aan. Bosbessen-, aalbessen- en kruisbessenstruiken kunnen ook nog genoeid worden. Frambozenstruiken die in het najaar vruchtdragen, mag je zelf tot de grond snoeien.
Waarom zouden de bakken in de vensterbank er in de winter niet even aantrekkelijk en kleurrijk uit kunnen zien. Hier ligt het accent op vorm en textuur om een harmonieus geheel te maken. Bezoek een kwekerij en koop voor uw vensterbank de laatste bloeiende planten.
In uw groententuin is buiten zaaien soms bij zachtweer, als de grond al voldoende droog is, reeds in februari mogelijk. Hiervoor komen in aanmerking: veldsla, wortelen, prei, uien, tuinbonen, spinazie, …enz.