Wanneer bomen en struiken hun bladeren hebben laten vallen en de laatste chrysanten zijn uitgebloeid, behoeft de wintertuin nog lang niet treurig en eentonig uit te zien. Het komt er dan altijd op aan, welke bomen en struiken en andere planten in de tuin staan.
De ware tuinliefhebber bladert nu s’avonds in zijn warme kamer een zaad- en plantencatalogus. Leest zijn tuinblad, raadpleeg een tuinwebsite en de nieuwste tuinboeken. In gedachten ziet hij zijn tuin al met felgekleurde voorjaarsbloemen, bloeiende vruchtbomen en zomerse bloemenpracht. Het is tijd om plannen te maken voor het volgende jaar.
Het is ook het moment om een wandeling in uw tuin te doen en na te denken. Men kijkt goed rond en brengt de winterbescherming op orde. Als alles met rijp bedekt is, zijn er vooral in de ochtenduren sprookjesachtige plaatsen te zien en het is de moeite waard om het fijne witte goedje van dichtbij te bekijken. Valt er een pak sneeuw, die coniferen, heesters, hagen en omheiningen met een witte laag watten bedekt, dan klopt het hart van iedere tuinliefhebber sneller, omdat de planten dan hun natuurlijke bescherming krijgen.
Bij gebrek aan sneeuw moet de tuin veel groen bieden. Groenblijvende bladheesters en coniferen mogen niet ontbreken. Een groenblijvende haag zoals laurierkers, liguster, kamperfoelie (Lonicera Pileata) of Berberis Julianae verhoogt de sierwaarde. Wie in plaats hiervan coniferen heeft, zou de voorkeur moeten geven aan taxus of levensboom.
Een grote sierwaarde hebben groenblijvende heesters met felgekleurde bessen die lang aan de plant blijven zitten, zoals dwergmispels, vuurdoorn, stranvesia, hulst en skimmia. Een paar mooie kegeldragers zoals de Koreaanse zilverspar en bij voldoende ruimte de tranenden zijn zeer aantrekkelijk. Bij de bodembedekkende planten, waaraan grote waarde gehecht dient te worden, mag een winterheide (Erica Herbacea) niet ontbreken, omdat de knoppen reeds nu de toekomstige bloemkleur laten zien. In de tuinen kunnen enige groenblijvende vaste planten aangeplant worden, zoals mansoor, schoenlappersplant, hoornbloem, waldsteinia en nog enkele andere. Niet in de laatste plaats horen ook enige winterbloeiers in de tuin, zoals kerstroos, sneeuwballen, winterjasmijn en toverhazelaars.