Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes

Bescheiden zijn ze wel, de lieve sneeuwklokjes. Slechts weinig tuinliefhebbers noemen ze in één adem met andere vroeg bloeiende bolgewassen. Ligt het aan hun witte kleur, het laten doorhangen van hun bloemkelkjes of hun extreem vroege bloei.

Moeilijke verleiders
Sneeuwklokjes horen tot de vroegst bloeiende tuinbloemen. De sneeuw is nog niet weg of daar zijn ze al. Soms samen met de winterakoniet (Eranthis hyemalis) die met zijn gele bloemen alle aandacht naar zich toetrekt.
Geef het sneeuwklokje echter tijd en ruimte, dan compenseert het zijn bescheidenheid. Het breidt zich dan uit tot een flink veldje bekoorlijke bloempjes waarvan je zelfs het klokkengelui meent te horen.
Ben je niet veeleisend dan kun je in de tuincentra bolletjes van het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) kopen. De meest verkochte handelsmaat is bolomtrek 5-6 cm. Per 24 stuks betaal je om en bij de 7 euro.
Voorverpakte bolletjes leiden bij sneeuwklokjes niet steeds tot een succesvol resultaat. De vrij kleine bolletjes zijn soms wat verdroogd. Echte liefhebbers zweren daarom bij het ‘groenplanten’ of het ‘planten met blad’. Ze wachten tot de sneeuwklokjes in bloei staan of net uitgebloeid zijn en verplanten ze dan. In de handel zul je zo niet vinden. Tenzij op pot opgekweekt voor een decoratie van balkon of terras.

Overal thuis
Sneeuwklokjes verlangen een vruchtbare, goed doorlatende grond. Het mag zelfs een plek zijn onder heesters en bomen. Tenminste als er ’s winters en in het voorjaar een streepje zon op hun loof kan vallen. Het helpt hen om via bladgroenverrichting hun bol aan te dikken voor een rijke bloei in het volgende jaar.
Ook in het gazon kunnen sneeuwklokjes een plek krijgen. Net als voor krokussen, hyacinten en tulpen geldt ook voor hen dat hun loof spontaan moet afsterven. Je maaibeurten zullen dus even moeten uitgesteld worden.
In potten en schalen komen sneeuwklokjes evenzeer tot hun recht. Geef de bolletjes de tijd om goed in te wortelen en zet de potten dan in een serre of kas. Daarmee forceer je ze tot een nog vroegere bloei en een ideaal sieraad voor een winterse tuintafel. Je zou ze natuurlijk ook in huis kunnen halen, maar lang houden ze het er niet uit. Het is er te warm.

Voor verzamelaars
Van sneeuwklokjes zijn er zo goed als twintig soorten en meer dan 500 cultivars bekend. Nochtans zijn alleen het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbelbloemige sneeuwklokje (Galanthus nivalis ‘Plena’) makkelijk te vinden. Wat zoekwerk levert je zeker ook bolletjes op van het minder uitstoelende Galanthus elwesii en het zwaarder bloeiende Galanthus plicatus.

Tekst van Marc Verachtert