Oktober is bollentijd, plant dus krokussen, narcissen en tulpen, maar verlies je groentepotten niet uit het oog. Maak er ineens een gezellige ‘pottentijd’ van !
Wortels groeien
Haast je absoluut niet met het oogsten van winterprei, winterwortelen, wortelpeterselie, pastinaak en schorseneer. Elke warme najaarsdag winnen ze nog aan omvang en smaak. Voor zoete aardappel houdt je best het weerbericht in het oog. De knollen kunnen absoluut geen vorst verdragen !
Snijbiet met herfstkleur
Pluk de naar beneden hangende bladeren van snijbiet af en schuif de pot met deze bijzondere groente wat meer in het licht. De gekleurde stengels evenaren de herfstkleuren van zelfs Japanse esdoorn !
Kappertjes uit eigen tuin
Blijf bladeren en bloemen van Oost-Indische kers knippen om er gerechten mee te decoreren of een meer pittige smaak te geven. Oogst echter ook de zaden. Ze hangen wat verstopt onder de plant. Pluk een potje vol, spoel ze en leg ze in zout water (1 deel zout op drie delen water). Spoel ze na enkele dagen af en giet er witte wijnazijn overheen, eventueel op smaak gebracht met een weinig suiker.
Look met viooltjeskleur !
Plant nu knoflook! Druk de aparte teentjes zowat tien centimeter van elkaar in de grond, met hun groeipunt naar boven. Zorg dat ze twee tot drie centimeter bedekt zijn met grond. Nog dit najaar steken ze hun eerste groene pijpjes boven. Wil je mooi gevulde potten, plant dan gerust wat viooltjes mee in de pot. Volgend jaar groeit de look er moeiteloos doorheen !
Nu aardpeer planten
Aardpeer nu planten, het lijkt vreemd; toch is het een aanrader. In het voorjaar hebben de knollen vaak minder groeikracht dan de knollen die je nu als ‘groente’ koopt. Stop de knol ongeveer tien centimeter diep in de grond in een ruim grote pot. Aardpeer groeit namelijk flink hoog en ook breed uit. Vaak is vanaf de zomer een steuntje nodig. Oogsten kan je vanaf november en dat de gehele winter lang.