Enkele tuintips:
Voor bladverliezende heesters en bomen begint de plantijd wanneer het blad er in november afvalt en voordat de knoppen beginnen te schuiven. De grond mag echter niet bevroren of te nat zijn. Tijdig planten in de herfst heeft het voordeel dat de heesters dan nog goede wortels vormen en in het voorjaar sterk uitlopen. Alleen niet volkomen winterharde heesters dienen in het voorjaar geplant te worden. Op klimatologisch ongunstige plaatsen en op zware, natte gronden wordt de voorkeur gegeven aan de maande maart/april.
Nu worden voornamelijk de heesters geplant die in het voorjaar en vroeg in de zomer bloeien en onder bepaalde voorwaarden ook rozelaars. Het jaargetijde is bovendien gunstig voor het maken van snoeihagen, bloeihagen en heesterstroken.
De plantplaatsen worden 8 – 14 dagen voor het planten klaargemaakt. Daar de wortels zich meestal oppervlakkig uitspreiden, moet de grond ook in zijwaartse richting ver genoeg losgemaakt worden. Bewerk uw bodem twee spaden diep (+/- 50 cm). Hierbij worden stenen, scherven, stukken metaal en onkruidwortels verwijderd.
Bij zware leem- en kleigrond is het de moeite waard om scherp (rivier)zand in de grond in te werken (ook in de onderlaag). Voor mooie bloeiheesters is een voorraadbemesting met thomaskali meststof (75 g/m²) in de onderlaag aan te beleven. De bovenlaag moet van organische stoffen voorzien worden. Compostaarde of turfmolm is daarvoor geschikt. Deze organische meststoffen worden oppervlakkig ingewerkt.
Voor zuurminnende planten, zoals azalea’s en rododendrons, voegt men aan de onderlaag superfosfaat en patentkali toe (van elk 75 g/m²). Voor de bovenlaag is humusrijke grond nodig, zoals teelaarde vermengd met tuinturf. Twee handen vol hoornspaanders zorgen voor het dekken van de behoefte aan stikstof.