Okkernoot, superfood uit eigen tuin.

Okkernoot, superfood uit eigen tuin.

Okkernoten zijn niet alleen supergezond, de boom zorgt voor breed uitwaaierende schaduw en houdt tegelijk lastige insecten weg. Hij heeft één nadeel: het grote aantal, moeilijk composteerbare bladeren.

Altijd goed
Okkernoten zijn voedzaam en gezond; ze bevatten geen massa vetmakers zoals vroeger gedacht. Ze gaan net voor gezonde Omega 3 vetten, antioxidantia en vitamine E. Eet dus gerust een handvol noten bij elk granenontbijt, gebruik ze als smaakmaker bij salades en snoep ze als gezond tussendoortje.

Vers en gedroogd
In september laat de okkernotenboom zijn noten massaal vallen. Meestal doet hij daar zowel twee tot drie weken over. Een volwassen bom produceert emmers vol. Eet je ze vers, verwijder dan het dunne schilletje rond de noot, want het smaakt bitter. Drogen om ze later te gebruiken is erg gemakkelijk. Giet de noten uit op de grond of in lage kistjes en laat wind en zon hen rustig drogen. Na enkele weken kan je de noten gemakkelijk kraken. Leg de gepelde noten op ene ovenschaal en schuif ze een uurtje in een oven op 50°, laat nadien nog enkele uren luchten en bewaar ze dan, maandenlang, in een bokaal of doos.

Krijgen of kopen
Als een andere tuinliefhebber je een okkernotenboom cadeau geeft is dat meestal een zaailing; spontaan gegroeid in zijn tuin. Zo’n zaailing is echter onvoorspelbaar in groeikracht, grootte van de noot, hardheid van de schaal en leeftijd waarop hij het eerst vruchten geeft. Meestal is dat zelfs pas na 10 of 12 jaar. Bij een veredelde boom heb je al deze eigenschappen in de hand. Hij draagt meestal al noten na drie tot vijf jaar en geeft kwaliteitsvolle noten.

De beste okkernoot
Buccaneer is voor de meeste tuinen een aanrader. De boom groeit niet te breed uit, is uit zichzelf gezond, heeft geen vreemde bestuivers nodig om veel noten te geven en laat die bovendien ook nog eens gemakkelijk kraken. Andere rassen zijn Broadview, Coenen, Proslavski. Vraag je boomkweker naar specifieke eigenschappen.

Boven je terras ?
Een okkernoot heeft ruimte nodig. Zijn kroon kan gemakkelijk een doormeter bereiken van 10 meter. Het is een prima schaduwboom de nog net laat genieten van voorjaarszon; hij komt namelijk vrij laat in blad. Weet wel dat hij na de bloei de dikke mannelijke kantjes laat vallen en je die regelmatig van je terras moet vegen. Meenemer is dan weer dat vliegen, muggen en, andere stekende insecten op afstand worden gehouden door de geur van de okkernoot en je dus zorgeloos kunt luieren onder zijn takken.

Plant in het voorjaar
Graaf het plantgat diep los. Een okkernoot wil diep wortelen. De okkernoot heeft vlezige en dus delicate wortels. Koop dus best een plant die in pot of container is opgekweekt en plant zo snel mogelijk na thuiskomst. Gebruik een boompaal om de jonge boom ook bij fikse wind rechtop te houden. De beste plantperiode is februari – maart.

Herfstwerk
Een okkernoot moet in regel niet gesnoeid worden. Moet er toch eens een tak weggesneden of gezaagd, doe dat liefst in september.
Hou er rekening mee dat de schaduw en de zuigkracht van de wortels het planten onder zijn kruin knap lastig kan maken. In oktober, met een piek dadelijk na de eerste nachtvorst, laat de okkernoot zijn bladeren vallen. Ze zijn dik en leerachtig en moeilijk te composteren. Wil je ze toch op je composthoop deponeren, verzamel ze dan met je grasmaaier. Ze zijn dan gesneden en versnipperd en meer vatbaar voor compostbacteriën.