Gedaan met de schitterende herfstkleuren. Geef herfstbladeren een tweede leven. Verzamel ze en breng ze naar de moestuin of composthoop ! Uw groenten en fruit hebben er nu en/of later baat bij.
Herfstblad tussen groenten
Verzamel droog herfstblad en stop dat luchtig tussen de rijtjes tuinwortel, prei en selder. Losjes op elkaar gelegd vormen ze een ‘millefeuille’ van luchtlaagjes die de kou van de groenten weghoudt en zo beschermt tegen vorstschade, maar ze ook oogstbaar houdt doordat de grond los en luchtig blijft.
Herfstblad wordt compost
Herfstblad is waardevol basismateriaal voor compost. Tenminste als je het in dunne laagjes tussen ander groenafval in kan werken. Laagjes dikker dan tien centimeter composteren moeilijk of niet. Oogst niet te snel
Spruitjes en boerenkool kunnen behoorlijk wat graden onder nul aan. Meer nog, ze worden er eens zo smakelijk door. Pluk zowel spruitjes als boerenkool van onder naar boven. Zo kunnen de kleinste knopjes en bladeren nog bijgroeien.
Tuinwortels in zand
Tuinwortels, pastinaak, peterseliewortel, maar ook knolletjes, raapjes en knolselderknollen kan je wekenlang bewaren in de groentelade van ene ijskast, maar verliezen toch aan verswaarde. Ze in de tuin laten is echter geen optie, want niet te oogsten uit vastgevroren aarde. Spit een voorraadje uit en leg ze in een ruime emmer tussen en onder lichtvochtig zand; het mag zowel wit zandbakzand als metszand zijn.
Compost voor de moestuin
Zeef rijpe compost en spreid een laagje over leeggekomen moestuinbedden. Het beschermt de grond tegen negatieve effecten van (te) veel regen of kou, verbetert de grondstructuur en stimuleert waardevol bodemleven. Geef ook de fruittuin en bloemenborders een laagje compost !
Opkikker voor fruitbomen
Hadden je fruitbomen het voorbije jaar last van veel insecten, wrijf hun stam dan schoon met een stijve borstel. Daardoor verwijder je loszittende schorsdeeltjes waarachter doe lastige insecten overwinteren en waar ze een voorraadje eitjes verstopten