Mispel wordt niet echt gewaardeerd, want wel gezond, maar niet echt smakelijk fruit. Het is echter veelgevraagd decoratiemateriaal. Bovendien is de boom een perfecte sierboom voor een kleinere stadstuin en sfeerschepper in een moestuin of potager.
Mooier dan mooi
Noem een mispel, Mespilus germanica, nooit zomaar fruitboom. Daar is hij te waardevol voor. In zijn blootje, zonder blad en bloem, staat hij een winter lang mooi te wezen met een eerder grillige maar karaktervolle takkenstructuur. In het voorjaar pakt hij uit met zachtroze gekleurde bloemen, die appelbloesem in grootte en bekoorlijkheid het nakijken geeft en met heerlijk zachtgroen blad. In de zomer laat de plant zich van zijn meest bescheiden kant zien en gunt hij andere planten alle aandacht. In het najaar verrassen de bladeren dan weer met schitterende herfstkleur en kleuren de vruchten mooi bruin. Ze blijven stevig op hun plaats zitten tot de eerste vorst gepasseerd is. Tenminste als u ze niet eerder plukte om hen binnenshuis het beste van zichzelf te laten geven.
Decoratie must-have
Mispels zijn tegenwoordig een absolute must-have als binnenhuisdecoratie. Ze worden –als dan niet samen met kastanjes, walnoten en kweeperen- in een fruitschaal gelegd of gecombineerd in bloemstukken. In bloemenzaken liggen ze per stuk te koop, terwijl een zelfs jonge boom een emmer vol laat oogsten. Reken uit je winst!
Eten of niet eten ?
Mispels zijn echte vitamine C bommen. Toch worden ze zelden gegeten. Oorzaak? Ze zijn pas ‘eetbaar’ nadat er vorst overheen is gegaan en ze nog enkele dagen hebben nagerijpt.