Judaspenning past zich zowel in de mooiste border in, als tussen struiken, zelfs als die de allure van een klein bosje aannemen. In april bekoort de plant met heerlijk mooie blauwe, roze aangelopen soms witte bloemen. Eens uitgebloeid komen er zilveren penningen voor in de plaats.
Voor de NL taalversie: Vandaar trouwens de naam Judaspenning, naar de apostel Judas die Christus verraadde in ruil voor dertig zilverpenningen.
Voor de Franse taalversie: Het in de Franse taal gebruikte ‘lunaire’ legt een duidelijke link naar de kleur en vorm van de maan. Franssprekende tuiniers noemen haar ook wel eens Médaille de Judas en verwijzen daarmee naar de geschiedenis van de apostel Judas die Christus verraadde in ruil voor dertig zilverpenningen. Ook Monnaie du pape wordt af en toe gebruikt.
Altijd mooi
Judaspenning is overduidelijk een kruisbloemige, met vier bloemblaadjes en het vormen van zaaddozen. Ze laten al snel hun ronde vorm zien, eerst wat minder opvallend groen, maar al perfect mooi doorschijnend voor zonlicht. Eens ze hun bescherming afgooien volgt een wondermooi schouwspel van zilveren penningen die hun uiterste best doen om de zomerzon te reflecteren.
Planten of zaaien
Judaspenning koop je als kant-en-klaar, veelal bloeiend plantje in tuincentra of op tuindagen. Combineer steeds een drie tot vijftal planten voor het mooiste effect. Beschouw de eerste aankoop als een investering. Judaspenning is namelijk een blijver. De planten die u nu in de tuin brengt zaaien zich dit jaar nog uit, overwinteren veilig laag tegen de grond en gaan volgend jaar voor een nieuwe cyclus van absolute bekoorlijkheid. Op zijn hoogtepunt is Judaspenning zowat 75 cm hoog, maar absoluut niet opdringerig. De bloemetjes vormen namelijk een perfect luchtig geheel, waardoor ze andere tuinplanten niet in verlegenheid brengen.
Kies ‘Alba’ voor witte bloemen
Wilt u zeker zijn van planten met witte bloemen, ga dan op zoek naar de variëteit ‘Alba’. Stel het in de tuin halen van uw eerste planten desnoods uit en zaai ze in de zomer. Laat u niet in verwarring brengen door de wetenschappelijke naam van de plant: Lunaria annua. Het is wel degelijk een tweejarige die u in juli – augustus zaait om later in het jaar of vroeg volgend voorjaar op de plaats naar wens te zetten.
Wat met doorlevende Judaspenning ?
Een verwante van de gewone judaspenning si de doorlevende judaspenning, de Lunaria rediva. Ze bloeit later en is minder elegant. Ook de vorm van de ‘penningen’ wijkt af; in plaats van penningsgewijs rond ovaal te zijn, is hun zaaddoos eerder langwerpig en puntig.