Terwijl andere planten het meer en meer voor bekeken houden, gaat de herfstanemoon voor bekoorlijkheid in de border. Dit is haar ‘moment de gloire’.
Focus op bloemen
De voorbije maanden hielde de herfstanemoon zich gedeisd. Ze vulden wel de border met mooi blad en gaven onkruid amper kans gaf er zich tussen heen te woekeren. Nu trekt de herfstanemoon -ook nog wel eens Japanse anemoon genoemd- alle registers open. Afhankelijk van de cultivar gaat ze voor kroonblaadjes in smetteloos wit of roze- en lilatinten. Midden die kleurencirkel steeds een hart van ver uitgestoken gele stuifmeeldraden.
Om uit te delen
De herfstanemoon is een gemakkelijke plant. Ze kan jarenlang op dezelfde plek blijven. Toegegeven ze wil daarbij wel eens meer plaats innemen dan je zelf wil. Bijvoorbeeld onder een haag inkruipen of zich innestelen tussen minder forse planten die je haar als buur gunde. Gelukkig laten die ontsnapte exemplaren zich gemakkelijk uittrekken. Natuurlijk doe je dat niet nu. Daar zijn ze te mooi voor. Wacht ermee tot in het voorjaar en maak met die planten ineens een vriend tuinliefhebber gelukkig.
Goed voor bijen
Met hun open bloemen voorzien van een rijk gevulde krans meeldraden, vol met stuifmeel, helpt de herfstanemoon bijen en ook (nuttige) hommels nog net een laatste extra voorraadjes aan voedsel te verzamelen om sterk de winter in te gaan. Weinig tuinliefhebbers die er bij stil staan, maar die beestjes vliegen nog wel degelijk op warme dagen. Rusten doen ze pas als het echt koud wordt.
Planten ?
Anemone hybrida (x) ‘Honorine Jobert is zondermeer de meest gekende herfstanemoon en pakt uit met helderwitte kroonbladeren. De plant wordt ongeveer 120 hoog en staat goed op eigen stengel. Is het te hoog voor jouw tuin, kies dan voor ‘Elfin Swan’, 60 cm, of ‘Dreaming Swan’, 50 cm. Liever geen wit, dan zijn de roze bloeiende Anemone hupehensis ‘Red Riding Hood’ en ‘Pretty Lady Susan’ of ‘Red Riding Hood’ (alle drie ongeveer 40 cm) jouw keuze. Kijk voor nog meer cultivars bij vasteplanten kwekers of tijdens (herfst-)plantendagen.