Tuinbloemen zijn niet alleen mooi, maar vaak ook verrassend lekker. Wij deden een smaakproef! Bekijk vanaf nu planten anders en laat hun bloemen uw lekkerste keukencreaties verfijnen en bijkleuren.
Basilicum: een plantje basilicum dat er niet meer mooi uitziet of net iets meer gezaaid dan nodig, laat het ‘overschotje’ in bloei komen. De witte bloempjes zijn eetbaar en gaan voor zo goed als identiek dezelfde smaakervaring en -verfijning als de blaadjes.
Oost-Indische kers: de heerlijk pittige smaak van de blaadjes ken je zondermeer: zo pittig als radijs. Minder geweten is dat ook de bloemen eetbaar en even pittig zijn. Toegegeven, ze zijn een beetje groot als borddecoratie, maar in een sla misstaan ze niet. Bovendien kan je ze in stukjes snipperen.
Bieslook: begin zomer willen bieslookplantjes graag uitpakken met bloemen. De meeste tuinliefhebbers knippen ze dan tot tegen de grond af en wachten op nieuwe pijpjes. Zonde, want ook de bloempjes mogen op tafel. Liefst stukjes geplukt, kwestie van veel kleur en een lichte ui-/looksmaak te brengen over de gehele schotel.
Lavendel: gaat voor heerlijke, zuiderse geur én smaak. Pluk of rits de bloempjes van één stengel af en je hebt voldoende om een pasta pesto net een tikje mediterraans gerecht te maken.
Bergamot of monarda: chefs kennen en waarderen hun smaakkwaliteiten. Ze gebruiken de bladeren om aan warme vis- en vleessauzen een bijzondere smaak toe te voegen. Heel wat gemakkelijker en meer zomers is het uit elkaar plukken van een bloemhoofdje en het te snipperen over bijvoorbeeld een salade. Het geeft een kleurige toets en bijzonder frisse smaak.
Leeuwenbekjes: hun bloempjes zijn te mooi om in stukjes te knippen. Gebruik ze dus puur ter decoratie. Decoreer er zeker eens een kaasschotel mee. Met hun nectarinesmaak zijn ze ideaal gezelschap voor droge vruchten, druiven en noten.
Juffertje-in-’t-groen: meestal bloeien ze blauw, maar soms ook roze, lila of wit. Hun smaak is echter identiek: richting oregano of marjolein.
Dille: oogst niet alle dille, maar laat een of enkele exemplaren doorgroeien. Op hun bloemschermen komen tientallen, zelfs honderden kleine gele bloempjes. Knip zo’n scherm in kleine stukjes en decoreer er (vis-)schotels mee. Combineer eventueel met snippertjes dilleblad. De smaak is identiek! Stukjes dillebloemschermen worden ook gebruikt bij zoetzure inmaak.
Gewone goudsbloem: de bloemblaadjes smaken kruidig zelfs wat pittig naar peper en kunnen zo gesnipperd op elk koud gerecht. Kook je bloemblaadjes mee met bijvoorbeeld aardappels dan geven ze die een oranjekleur.
Korenbloem: normaal zaai je korenbloem in een bloemenweide. Plant een of enkele plantjes in de kruidentuin als smaakmaker! De blauwe bloemblaadjes gaan voor een lichte looksmaak.
Afrikaantjes: noem ze niet ‘stinkertjes’, want dan wil niemand ze op zijn bord. En toch … vooral de Tagetes tenuifolia heeft een aangenaam kruidige, licht bittere smaak. Tagetes lucida doet er nog een vleugje anijs bij en is heerlijk bij vleesgerechten.