Trek de laarzen aan bij vrieskou en laat je tuin aan kwaliteit winnen. Snoei bessen, forceer aardbeien en laat knolgewassen niet verloren gaan !
Snoei bessenstruiken
Maak bij het snoeien onderscheid tussen rode en zwarte bessen. Bewaar bij rode bessen steeds vijf hoofdscheuten. Knip het uiteinde van deze hoofdscheuten weg en kort ook langere zijtakjes in om maximale opbrengst te hebben. Bij zwarte bessen verwijder je één derde van de hoofdgesteltakken dicht tegen de grond. Zo zorg je voor een voortdurend verjongen van de struik. Stekelbessen dun je uit en kort je zodanig in, dat er een maximum aan licht en lucht de struik kan binnendringen.
Vroege aardbeien
Heb je aardbeien in pot, bak of groeizak? Zet ze dan vanaf nu in serre of wintertuin. Wat extra warmte laat de planten in bloei komen. Een ideale temperatuur schommelt rond de 15° Celsius. Verwen met extra water en mest. Zorg eventueel voor maximale bestuiving door met een penseel over de bloemen te strijken.
Van zodra de aardbeien kleuren zet u de thermostaat op 18°.
Tweedehands potgrond
Potgrond uit potten, bakken en groeizakken is na één groeiseizoen niet totaal ‘leeggegroeid’. Toch gaat hij niet meer voor de allerbeste kwaliteit, want is verder gecomposteerd en natuurlijk ook het merendeel van zijn meststoffen en waterbufferende kwaliteiten verloren. Toch hoeft deze potgrond niet afgedankt te worden. Gebruik hem als grondverbeteringsmiddel in de moestuin of borders. Mengen met eigen compost, bodemverbeteringsmiddel en organische meststoffen voor nieuwgebruik kan ook. Hou er wel rekening mee dat de herbruikte potgrond onkruid- en andere zaden kan bevatten.
Zaaien bij vrieskou
Lieve vrouwe bedstro (Galium odoratum) is de perfecte smaakmaker in witte wijn voor hemelse Maitrank. Haal dit plantje in je kruidentuin, door het nu te zaaien. Het is een vorstkiemer, lees de zaden moeten kort voor of tijdens vrieskou gezaaid.
Voorkom ‘pudding’
Bij de buitenbeentjes in de moestuin, flink uit de kluiten gewassen keukenraapjes, koolrapen en knolselders. De eerste vrieskou laat hun loof slaphangen, maar aan de kwaliteit van de raap of knol scheelt nog niets. Eens echte vrieskou zakt de wortel echter als een pudding in elkaar. Graaf ze dus dringend uit en bewaar ze in het tuinhuis, eventueel beschermd tussen turf, zand of stro.