Boerenkool is een herfst- en wintergroente met superfoodstatus! Ook in de siertuin staat ze haar mannetje. Stoor je daarbij niet aan haar bijnaam ‘armemensenpalm’.
Superfood
Deze ‘oude’ groente wint volop aan populariteit. Ze kreeg het status superfood, want bevat flink wat antioxidanten en zou dus kankerwerende eigenschappen hebben. Zet ze dus volop op tafel: gestoofd of verwerkt in bijvoorbeeld een stamppot of –op zijn Duits- in puree, te serveren met braadworst.
Echte plukkool
Boerenkool vormt geen gesloten kop, maar schikt zijn bladeren op telkens wat centimeters afstand rond een hoog opgestoken stam. Het is een voordeel, want zo oogst u telkens een juist gedoseerde portie. De achterblijvende bladeren groeien door en blijven daardoor sterk en vers. Oogsten kan tot maart. Eventueel zelfs langer, maar dan geeft de plant toch wel voorkeur aan het vormen van bloemen en gaat ze doorschieten !
Mini palmboom
Ook in de border en zelfs in een (ruimte) pot op terras of balkon past een boerenkoolplant perfect. In nog jong stadium vult ze een ruimte met een doormeter van ongeveer 30 cm, later schiet ze op tot een hoogte van ongeveer een meter. Elke plant is daarbij goed voor twee of drie porties gezonde groente voor een gemiddeld gezin. Pluk de bladeren van onder naar boven. Wat rest als de plant leeggeplukt is, noemen de Duitsers een armemensenpalm; zeker bij hogere soorten blijft effectief een minipalmboom achter.
Tuinraad
Er zijn groene en paarse rassen, lage en hoge, maar ook boerenkolen voor herfst- en winterteelt. Voor herfstteelt plant je in juni – juli, voor winterteelt in juli –augustus. Boerenkool is sterk tegen plagen, maar heeft wel eens last van witte vlieg. Combineer daarom met geurende planten; die brengen dit insect in verwarring en laten het (hopelijk) voorbij vliegen. Kweek ook nooit jaren na elkaar kolen op dezelfde plaats wegens gevaar op knolvoet.