Bloemen brengen niet alleen kleur in de moestuin. Ze zorgen er tegelijk voor dat lastige insecten jouw favoriete groenten niet ontdekken terwijl ze bijen lokken die zorgen voor bestuiving en dus meer oogst !
Groenten perfect beschermd
Dat je tuin er extra mooi uitziet met hier en daar een streepje bloemen is duidelijk, maar tegelijk is het ook erg nuttig. Bloemen zorgen er namelijk voor dat je lekkerste groenten niet ontdekt worden door lastige insecten -van bladluis tot koolvlieg, koolwitje, preimot en alles en iedereen die maar aan jouw groenten wil knabbelen, knagen en zuigen. De bloemen overklassen de groenten namelijk in kleur en vaak ook in geur. De lastige insecten vliegen dus gewoon over je tuin heen.
Nuttige moestuinbloemen
• Dille (Anethum graveolens). Combineer met kolen, uien en komkommers. Vormt 1 m. hoog opgestoken gele bloemschermen.
• Oost-Indische kers (Tropaeolum majus). Beschermt broccoli tegen bladluis, bonen tegen zwarte bonenluis en appelbomen tegen wolluis. Groeit liggend en klimmend. Eetbare bloemen.
• Salie (Salvia officinalis). Beschermt kool tegen het koolwitje. Mooi blauw van kleur. Hoogte 30 cm.
• Sterafrikaantje (Tagetes tenuifolia). Beschermt kolen, prei en wortelen tegen respectievelijk koolvlieg, preimot en wortelvlieg. Hoogte 30 cm. Te hoog? Knip het loof af en snipper het tussen andere groenten.
• Zegekruid (Nicandra physaloides). Maakt de tuinserre minder welkom voor witte vlieg. Haar minder aangename geur moet je op de koop toe nemen. Hoogte 1,2 m. Mooie blauwe bloemen en lampionnetjes.
Betere bestuiving
Bijen zijn blij met bloemen. Zij laten zich net verleiden door de bloemenpracht en landen graag in je tuin. Daarbij niet alleen honingbijen, maar ook een veelheid aan solitair levende bijen. Dat bont allegaartje neemt het niet zo nauw met de bloemensoort en hopt van bloem tot bloem. Ze zijn op zoek naar nectar en stuifmeel en doen ondertussen aan nuttig bestuivingwerk. Het is een meenemer voor erwten, bonen, courgette, komkommer, tomaat, paprika en andere peul- en vruchtgroenten. Met bijenbezoek gaan ze voor een eens zo grote oogst. Geef bloemen dus een volwaardige plek in je moestuin.
Kies snijbloemen
Een voor de hand liggende manier om bloemen in de moestuin te brengen is er een heuse potager van te maken, een combinatie van groenten en snijbloemen. Zelf doen we dat al jaren. Tussen onze moestuinbedden zijn er bedjes met boerenplanten. Toppers daarbij zijn duizendschoon, kruidpioen, perzikklokje, doorlevende lupine en ridderspoor.
Bloemige groenten
Wat we ook doen is het regelmatig laten doorgroeien van een overschotje aan groenten. We laten niet geoogste overschotjes in bloei komen. Rucola, radijs, prei, pastinaak en heel wat koolsoorten gaan daarbij voor absolute verassingen, variërend in hoogte van pakweg een halve meter tot twee meter. De meeste van die bloemen zijn perfect eetbaar en bovendien sterk als snijbloem.
Een boek vol tips!
Wil je een kleurige, bijvriendelijke tuin en buurt, lees dan zeker ook de tips die Marc Verachtert en twee bijenexperten verzamelden in “Zakboek voor de bijentuin”. Zakboek voor de bijentuin (176 pag.) is uitgegeven door Lannoo en vanaf midden mei 2019 te koop in de boekhandel.