Er zijn rozelaars die de strenge vorst beter verdragen dan andere. De rozen die dit jaar geplant zijn, zijn gevoeliger aan grote temperatuurverschillen. Maar controleer al uw rozelaars en zorg ervoor dat de entplaats (de plaats vanwaar de hoofdtakken vertrekken) goed beschermd is.
Als u onze adviezen heeft toegepast en de entplaats ingegraven heeft tot 5 cm diepte, is de bescherming tegen de vorst gegarandeerd. Opgelet, na een paar seizoenen komt de entplaats van de ouder geplante rozelaars opnieuw bloot te liggen.
Voor het beschermen van uw rozelaars in potten of op geënte stam (stamrozelaar), handel op het juiste moment, niet te laat, maar zeker ook niet te vroeg… Afgelopen winter waren de zeer koude temperaturen in februari niet aangekondigd terwijl de temperaturen al zeer mild waren voor het seizoen. Doordat de rozelaars ingepakt waren en zij te vroeg wakker gemaakt werden, zijn de jonge scheuten ondanks de bescherming toch bevroren. Wacht dus tot de temperatuur onder de -5° is voor bescherming.
1 / Bescherm uw geplante rozen tegen de koude
U kunt de voet van de rozelaar bedekken met een laagje grond. Uw tuin riskeert dan wel snel een aantal ophopingen te vertonen. De beste methode volgens ons is de bodem te bedekken met een mulch. U zou dit bijvoorbeeld kunnen doen met stro maar deze zou met de wind kunnen wegvliegen. Wij hebben nog niet zo lang op de rozenkwekerij een nieuwe mulch ter beschikking, een tarwe stro in de vorm van pellets. Deze strooien wij nu in onze tuinen.
– Belangrijke herinnering: Vermijd absoluut de dennenboomschors, op termijn veroorzaakt deze schade die vaak onomkeerbaar is.
2 / Bescherm uw gevoelige en jonge rozen in geval van zeer strenge vorst
Indien we een zeer koude winter krijgen, is het verstandig vooral de volgende rozelaars aan te aarden: de rozelaars die geplant zijn gedurende dit jaar of diegenen die gevoelig zijn aan de vorst ; de theehybriden, de rozelaars van de families Noisette en Moschata en de rozelaars van China. Weet dat al de rozelaars zonder bescherming weerstaan tot -10°C. Bescherm enkel bij lagere temperaturen dan -10°C anders riskeert u een te snelle ontwaking van uw plant.
– Hoe aanaarden: Wapen u met kippengaas. Omcirkel de rozelaar met dit rooster, vul deze met stro of hooi. Voor een jonge rozelaar is de hoogte van 20 cm voldoende. Voor een klimrozelaar, kunt u tot een hogere hoogte gaan. Indien de plaats van uw rozelaar blootgesteld is aan sterke wind of als u in een zeer koude omgeving woont, kunt u hem inwikkelen met noppenfolie.
3 / Bescherm uw rozen in potten
De rozen in potten ondervinden meer last van extreme kou. Om hen in de lente in vorm terug te vinden na een strenge winter, ga dan van start met de pot op een verhoogje te zetten (u creëert een leegte tussen de grond en de pot). Zorg ervoor dat de entplaats goed is begraven. Is dit niet het geval, voeg dan aarde toe of pellets van tarwe stro. Bij temperaturen onder de -10°C, wikkelt u een voile (één of twee lagen) rond de takken. De pot dient bij temperaturen onder de -15°C beschermt te worden met noppenfolie. Heeft u de mogelijkheid, plaats dan uw pot tegen de noordelijke muur bijvoorbeeld, beschut tegen de harde wind en zware regen.
4 / Bescherm uw stamrozelaars
Bij stamrozelaars is de entplaats blootgesteld. Een rozelaar op stam die niet geplant is op een tochtplaats kan zonder bescherming weerstaan aan temperaturen van -5°C. Als het kouder is, dient u de entplaats te beschermen door hem in te wikkelen met een soort isolatiemateriaal (stro, krant, …) met daarbovenop een voile en/of noppenfolie. Indien de verpakking u niet bevalt, kan u hem een extra laag aanbieden met een jutezak. In maart-april, wanneer het risico op strenge vorst voorbij is, mag u de bescherming weghalen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag om een zonnebrand te voorkomen.
Rozenkwekerij ‘Filroses’