Artisjokken door de winter loodsen

Artisjokken door de winter loodsen

Bescherm artisjokplanten tegen vorst. Zonder jouw hulp kunnen ze de winter niet overleven en mis je volgend jaar hun lekkere oogst.
Erg vereenvoudigd gezegd is een artisjok een distel uit het zuiden. Maar dan wel een erg mooie en vooral een erg lekkere. De plant wordt tot twee meter hoog en strekt daarbij zijn ingesneden bladeren één meter ver in alle richtingen uit. Elk exemplaar levert jaarlijks enkele grote en een aantal middelgrote lekkere bloemknoppen. In de herfst sterft de plant bovengronds af. Gelukkig overleven wortelhals en wortels verder. Tenminste als hun plantplaats niet te nat is en je ze beschermt tegen de ergste vrieskou.
Prima winterbescherming
Pak artisjokplanten in met een pakketje herfstblad of stro. Voorkom dat dit isolerend pakketje wegwaait door het samen te houden in een koker van gaasdraad of bind er een karton omheen; die beschermt bovendien nog extra. Ook een rabarberpot laat zich als hulpje gebruiken. Zet die over de artisjok heen en vul losjes met herfstblad.
Planttips
Artisjok plant je in het voorjaar. Het makkelijkst is om te starten met kant en klaar plantgoed. Zelf plantgoed kweken kan ook. Leg je wel de discipline op om zaailingen met scherpe stekels genadeloos weg te gooien. Zij groeien uit tot hinderlijke tuinplanten. Met planten die vermeerderd werden door middel van wortelstek weet u perfect waar u aan toe bent. Ze hebben alle eigenschappen van de lekkere moederplant.
Overal artisjokken
Artisjokken hoeven niet voorbehouden te blijven aan de moestuin. Ze kunnen evenzeer in ene bloemenborder. Geef ze in elk geval een ruim plantgat en vermeng de uitgegraven grond met compost en organische meststof. Maak zware grond beter drainerend door scherp zand onder te werken. Artisjokken willen namelijk niet nat overwinteren.
Artisjokken zijn niet eeuwig. Na drie tot viertal jaar worden ze minder productief. Stel een voortdurende oogst veilig door elk jaar de oudste planten te vervangen door nieuwe exemplaren.