In oktober kan men genieten van de herfstkleuren van bladverliezende heesters. Bij zonnig weer zijn de kleuren bijzonder intensief. Het is de moeite waard om bij de beplanting enigszins met de herfstkleuren rekening te houden, om van de laatste kleurenpracht in de herfst een beetje van de tuin te kunnen genieten.
Verkleuring betekent niet afsterven, maar een verhoogde prestatie. Terwijl groene bladeren de lange golven van het zonnelicht vooral voor de produktie van suikergebruiken, is tegen de herfst een omstelling naar stabielere reservestoffen noodzakelijk. Hiertoe wordt extra energie aan de korte golven van het licht ontnomen, die geel- en roodgekleurde bladeren opnemen. Bruin is een teken van afgestorven blad, dat bij voorbeeld bij de haagbeuk en eik tot het voorjaar kunnen vasthouden.
De rode kleur is van heester tot heester verschillend van tint. De Japanse esdoorn (Acer Japonicum) wordt bloed tot oranje-scharlakenrood. De berberissen zalm worden vuur- of paarsrood. De azalea’s (Rhododendron Ponticum-hybriden) worden bloedrood en de sneeuwbal (Vibernum Opulus sterile) roos tot wijnrood. Enz.
Heel fraai zijn ook de gele herfstkleuren zoals bij de schijnhazelaar (Corylopsis), de struikkanstanje (Aesculus parviflora), de Ginkgo, de trompetboom (Catalpa), … enz.
De herfstkleuren vallen nog meer op, als ze gecombinnerd worden met groenblijvende bladheesters en coniferen en met herfstbloeiers onder de vaste planten. Bij rood passen witte Japanse anemonen, chrysanten en aster ericoides. Met het geel en oranje past het blauw en violet van herfstasters en loodkruid (Ceratostigma).
Denk eraan als je deze maand nieuwe beplanting doed voor volgend jaar en zo nog beter en langer van uw tuin kunt genieten.