De nazomer en het begin van de herfst is ronduit een prachtige tuinperiode: de asters bloeien, en ook de najaarsmargriet, vele chrysanten en enkele minder bekende planten zoals Kirengeshoma en Boltonia ontvouwen hun bloemen.
Nu is de glorietijd van de asters aangebroken. Ze zijn er in allerlei tinten en lijken zo te zijn weggestapt uit grootmoeders tuin. Voor herfstboeketten zijn asters onovertroffen. Buiten deze bekende herfstbloeiers zijn er nog enkele minder bekende. Het zijn echter mooie planten die alle aandacht waard zijn, ook in dit stiefmoederlijk behandelde seizoen.
Kirengeshoma palmata is zoals vele tuinschoonheden afkomstig uit Japan. Op de kale, kaarsrechte stengel verschijnen vrij grote gesteelde hartvormige bladeren die op een typische wijze zijn ingesneden. Kirengeshoma houdt van een plekje in de halfschaduw, onder een hoge magnolia bijvoorbeeld voelt de plant zich thuis. Door zijn mooie blad en zijn late bloei op ruim 1 m hoge stengels is de plant erg waardevol.
De najaarsmargriet (ook wel oktobermargriet genoemd), Leucanthemella serotina. Is een krachtige plant die pas in de tweede helft van september bloeit. In tegenstelling tot de gewone margriet heeft de najaarsmargriet een groen hart.
Ook Boltonia asterioides is een prima laatbloeier. Zoals de wetenschappelijke naam doet vermoeden heeft de plant wel wat van een aster. De bloemen zijn wit, maar de stengels opvallen blauwberijpt. Wanneer je deze drie planten aan het najaarsassortiment asters en chrysanten toevoegt, kun je nog laat op het seizoen genieten van een weelderig bloeiende border.
Ivo