Uw snoeischaar kan bovengehaald worden. De lente is aan de deur. Het is groen licht voor het snoeien van uw rozelaars.
Welke rozelaars mogen we nu snoeien ?
Al de herbloeiende rozelaars ! Deze die meerdere malen gedurende het seizoen bloeien. De éénmalig bloeiende rozelaars moeten enkel gesnoeid worden na de bloei (juli) !
Waarom uw rozelaars snoeien ?
Om uw rozen in evenwicht te brengen en hen een harmonieuze vorm te geven. Voor de ontwikkeling en de stimulans voor een overvloedige bloei.
Hoe uw rozelaars snoeien ?
Iedere variëteit heeft zijn eigen persoonlijkheid en zal op een andere manier gesnoeid moeten worden. Er zijn echter enkele snoeiprincipes die van toepassing zijn voor alle rozelaars. Deze winter bracht aan onze rozelaars veel sporen van dode hout. Het dode hout is te herkennen door de bruine gekleurde tak die overgaat in een zwarte kleur. Deze moeten verwijderd worden. Vervolgens zullen alle tengere takken die te zwak zijn om rozen te dragen en de stengels die naar het hart toe gegroeid zijn, verwijderd moeten worden. Het is de bedoeling dat de rozelaar luchtig wordt en het licht het middelpunt van de rozelaar bereikt. We snoeien steeds 1 cm boven een knop (of blad) gericht naar buiten toe, zodat de regendruppels niet over de jonge knop stroomt. Behoudt 3 tot 5 takken, de sterksten en diegenen die het beste zijn gericht naar buiten toe.
Iedere familie heeft zijn specifieke snoei.
De Thé-hybrides
De Thé-hybrides worden het kortst gesnoeid, tot 15/20 cm van de grond boven een knop of een blad gericht naar buiten.
De Polyanthas of Floribundas
Zij mogen genoeid worden tot de helft van hun grootte.
De Engelse Rozelaars of struikrozelaars
De Engelse Rozelaars of struikrozelaars (type Moschata,…) zijn zeer lichtjes te snoeien uit respect voor de natuurlijke groei. We snoeien tot ongeveer 1/3 van hun grootte.
De bodembedekkers
Zij hoeven niet noodzakelijk gesnoeid te worden, tenzij u hen een mooie vorm wenst te geven. Mag eventueel met de haagschaar.
De klimrozelaars
De jonge klimmende rozelaars worden slechts zeer weinig gesnoeid. Indien u de gelegenheid heeft gehad de takken horizontaal te begeleiden, kan u makkelijk de puntjes snoeien van de takken die de ondersteuning voorbij gegroeid zijn. Groeit uw rozelaar op een boog of pilaar, recht naar boven toe, laat hem dan groeien tot hij 3 jaar is. Vervolgens snoeit u iedere lente de oudste tak (de meest gerimpelde). Op deze manier zal de rozelaar van onder tot boven in bloei staan.
De stamrozelaars
Wenst u een stamrozelaar in vorm van een bol, snoei hem dan zeer kort tot een tiental centimeters. Indien een treurrozelaar, snoei lichtjes zoals het snoeien van de engelse rozelaars.
Waarom zolang gewacht met het snoeien?
Net zoals vorig jaar, op het einde van de winter, begin van de lente, zijn de periodes van zachte temperaturen afgewisseld met periodes van vriestemperaturen. Gevolg door de toename van het sap in de takken dat sommige takken bevroren zijn. Het belang van een latere snoei; de dode knoppen kunnen gemakkelijker onderscheiden worden van de levende. Aarzel niet AL het dode hout weg te snijden zelfs indien deze al klaar stond om te groeien, uw rozelaar zal nog compacter en rijk bloeiend zijn.
Nog een laatste belangrijk punt: ziet u een lange groene tak met grote bruine vlekken, snoei deze dan weg tot aan het gekwetste punt omdat de sappen van de rozelaar het eindpunt van de tak niet altijd zal bereiken.
Het snoeien van uw rozelaars, uw snoei creativiteit, zal beloond worden met rozelaars vol prachtige bloemen. Na de snoei moet men een 6 weken bijtellen vooraleer de rozelaar in bloei staat. Dit jaar hangt het een beetje af van de regio maar schatten we een vertraging van 3 weken tot 1 maand.