Vaste planten kleuren de borders groen en hagen en bomen gaan terug voor groene volumes in de tuin. Daarmee is de lente definitief aangebroken. Een bijsturing hier en daar zorgt ervoor dat de tuin de komende maanden het beste van zichzelf kan tonen.
Opgefrist tuingereedschap
Goed gereedschap maakt licht werk. Verwijder met een stalen borstel alle aarderesten en zoveel als mogelijk roest dat zich op het metaal van spade, schep of schop, kantensteker, hark, schoffel, snoeischaar, … heeft vastgezet. Vooral ‘steekgereedschap’ heeft baat bij zo’n schoonmaakbeurt, want dringt eens zo vlot de grond in.. Om spade, schep, schup en kantensnijder vanaf nu proper en scherp te houden, vul je een emmer met zand, waar je een halve liter plantaardige olie (zelfs oude slaolie) doorroert. Na gebruik van je gereedschap steek je het hier enkele keren in, waardoor het metaal wordt schoongeschuurd en ineens wordt geolied.
Perfect gevulde borders
Laat geen lege plek in de bloemenborder. Een vervangplant kopen is echter niet steeds de beste oplossing, want afwijkend in kleur, hoogte en volume. Kijk of je een buurplant van dezelfde familie kan splitsen. Ze hoeft daartoe niet extreem groot te zijn, maar wel groeikrachtig. Spit ze uit en splits ze in twee helften zonder veel wortels te beschadigen. Zo heb je twee planten. Een voor de plek waar de ‘mama’ vandaan kwam, een ‘kindje’ om de lege plek te vullen. Na het planten goed aangieten!
Kleur de grond heerlijk zwart
Na een volledig jaar composteren, zijn groenten-, fruit- en tuinafval aan een tweede leven toe. Zeef het compost door gaasdraad met mazen van ongeveer één centimeter. Het fijne compost spreid je in de borders. De zwarte kleur laat het voorjaarsgroen van Phlox, Galega, Delphinium en nog zoveel andere planten perfect tot hun recht komen. Tegelijk gaat het voor een extra gezondheidskuur voor de bodem met sterkere en mooier bloeiende planten tot gevolg. Deponeer de grovere compostdelen terug op de composthoop, voor een jaartje extra composteren.
Bondgenoten voor helder vijverwater
Zelfs de beste tuinvijvers hebben het moeilijk nu hun water helder te houden. De waterplanten zijn nog niet volop in actie. Ze wachten op een iets hogere watertemperatuur en een voldoende aantal nitrificerende vijverbacteriën die de voeding voor hen opneembaar maakt. Versterk de nuttige bacteriën daarom in aantal. Ze zijn te koop in het tuin- of vijvercentrum in gevriesdroogde vorm of worden in vloeistof in leven gehouden (vb Bacterial – Velda en Oase Starter Bacteriën). Verdeel de inhoud van de flesjes over het wateroppervlak en zorg met een zachte roerbeweging dat ze zich verdelen over het ganse vijvervolume. Na enkele dagen zie je al merkbaar helderder water.