Verwar winterpostelein niet met gewone postelein. Gewone postelein zaai je van april tot midden augustus. Winterpostelein, ooit ook wel Amerikaanse spinazie genoemd, in het najaar.
Augustus en september zijn ideaal, maar aanvang oktober mag ook nog. Het is een erg snelle kiemer. Ongeveer tien dagen na het zaaien heb je merkbaar resultaat, met stevige kiemplanten. Oogsten kan na zes tot acht weken, maar mag ook uitgesteld tot net na de winter.
Smakelijke blaadjes (en bloemen)
De blaadjes van winterpostelein zijn kleiner dan die van veldsla, maar staan net zo in een rozetje; wel met gesteelde blaadjes. De smaak: pittig en tegelijk fris. Vandaar dat ze ideaal kunnen gemengd in een slaschotel. Ook als borddecoratie misstaan ze niet. Winterpostelein kan goed tegen de koude. Nu zaaien laat oogsten tot zowat maart. Bescherm wel tegen herfstblad van bomen en heesters, anders sterft het tere loof af door licht- en luchtgebrek. Laat je winterpostelein langer dan maart – april groeien, dan verschijnen kleine witte bloempjes op de ruitvormige blaadjes. Ze doen geen afbreuk aan smaakkwaliteit.
Prima bodembedekker
Winterpostelein is niet alleen lekker, maar ook erg nuttig. Het is een prima bodembedekker. Doordat hij snel de kale bodem sluit op een ogenblik dat de onkruiden hun herfstspurt inzetten, helpt hij de tuin –zowel een perceeltje in de moestuin als een vrijgekomen plekje in de border- groen te kleuren, vrij van onkruid. Nadeel of naar eigen voorkeur, net een voordeel is dat postelein die in het voorjaar niet tijdig geoogst of ondergespit is, zich terug uitzaait. Zo kan het gebeuren dat jonge plantjes op onverwachte plaatsen de kop opsteken.
Voor plantofielen
Naast gewone winterpostelein (Montia perfolia) bestaat ook roze winterpostelein (Montia sibirica). Bladeren en bloemen ervan zijn beduidend groter, de bloemkleur is blauw. Gezien deze soort in ons land weinig wordt geteeld, is het zaad vrij duur en wordt het in getelde hoeveelheden, en niet per gewicht, verkocht.