Goudsbloemen staan beeldig in de border, maar kunnen ook perfect in de moestuin. Ze kunnen ‘geoogst’ als snijbloem, kleurbrenger in smakelijke schotels en toegevoegd aan kruidenthee.
Goudsbloemen zijn blijvers. Niet alleen ontsnappen ze aan tuintrends, ze worden al eeuwenlang gekoesterd door iedereen met een hart voor planten en tuinen, maar blijven ook spiontaan aanwezig eens je ze zaait of plant. Onderhoud vragen ze niet en toch verrassen ze met rijke bloei.
Pluk de bloemen en oogst de gouden bloemblaadjes. Je kan ze snipperen om kleur te geven aan zomerse sla of laten drogen om later toe te voegen aan theekruiden. Meegekookt met rijst(pap) geven ze die een ‘saffraankleur’ zonder bijhorende saffraansmaak.
Zaaien of planten
Voor de prijs van één enkel tuinklaar plantje koop je een zakje zaad met ongeveer 200 zaadjes. Die zaden zijn comfortabel groot en zelfs makkelijk te zaaien door kinderen. Elk zaadje lijkt op een gekromd rupsje van ongeveer een centimeter groot. Zaaien kan zowat elk moment van het jaar! In volle grond doe je het vanaf april. Starten met plantjes kan van april tot september.
De ideale tuinplek
Natuurlijk schittert goudsbloem best op een plekje in de zon. Ze bloeien echter ook erg goed in matige schaduw.
Aan de grondsoort stelt goudsbloem zo goed als geen eisen. Zet goudsbloemen wel nooit gevangen tussen andere planten. Blijven de bladeren lang vochtig door dauw, dan hebben schimmels vrij spel.
De meeste goudsbloemsoorten worden ongeveer 60 cm hoog en willen zich daarbij wel eens platleggen. In een bak of pot betekent dat over de rand hangen. Het is geen nadeel, maar net een voordeel, want speels en charmant.
Vriendenplant
Met goudsbloemen maak je tuinvrienden. Na de bloei oogst je op erg gemakkelijk zaden, die je uitdeelt aan vrienden en familie. Je moet alleen maar de uitgebloeide en uitgerijpte bloemkoppen plukken en stuk wrijven om zaden te verzamelen. Ook komen in de tuin spontane zaailingen terug. Plant ze in potjes en deel ze uit aan familie en vrienden.
Net dat beetje anders !
Naast de gewone, eenvoudige en open oranje goudsbloemen zijn er ook gele, abrikooskleurige en zelfs rood aangelopen tinten, net als dubbelbloemige en zelfs totaal gevulde, op pompondahlia lijkende bloemvormen.
‘Kablouna’ heeft een bijzondere bloemvorm, met een scherpe overgang tussen bloemrand en hartbloemen. ‘Lemon Beauty’ is dubbelbloemig geel en heeft sterke stengels, waardoor nog meer geschikt als snijbloem dan andere goudsbloemen