Met salomonszegel haal je niet alleen een schitterende schaduwplant in de tuin, maar ineens een verwijzing naar een rijke en erg slimme koning van Israël in de periode voor Christus !
De gewone salomonszegel (Polygonatum commutatum) wordt ongeveer een meter hoog en buigt daarbij zijn stengels gracieus voorover. Aan de onderzijde ervan groeien in mei – juni talrijke roomwitte bloempjes. Later op het jaar volgen paarszwarte (giftige) bessen.
Tuinraad
Planten doe je best in het najaar. Koop wortelstokken, al dan niet zonder grond of nog in pot. Plant ze zo snel mogelijk, zodat ze nog kunnen profiteren van de warme grond. Gelet op de voorbije droogte is water geven na het planten noodzakelijk!
De plant heeft een duidelijke voorkeur voor een voedselrijke, vochtige maar niet echte natte grond. Ze staat bovendien graag in de schaduw van bomen en struiken. Plant 7 tot 12 planten per m².
Onderhoud
Verwen salomonszegel tijdens een droge mei- of junimaand met flink wat water. Scheuren of verjongen doe je beter niet. Hoe meer wortels, hoe meer bloemstengels.
Buitenbeentjes
• Liever een buitengewone salomonszegel? Er is heel wat te vinden. Zie onder andere bij vaste planten Jan Spruyt-Van der Jeugd. Wij vonden er dit lijstje:
• Polygonatum commutatum (=biflorum). Gemakkelijk 100cm hoog. Bladeren met ietwat blauwige schijn.
• Polygonatum falcatum ‘Variegatum’. Hoogte 60 cm. De bladeren hebben een witte rand, de stengel is bruin-rood.
• Polygonatum humile. Slechts 15cm hoog en daarmee ideaal als bodembedekker tussen varens. Wel gevoelig voor slakken!
• Polygonatum hybridum (x) ‘Weihenstephan’. Een kruising tussen P. multiflorum en P. odoratum. Draagt geen bessen!
• Polygonatum odoratum of welriekende salomonszegel. Ongeveer 50cm hoog.
En die koning dan ?
Waar ooit een bloemstengel zat zie je een indruk zoals die van een zegelring. De vorm ervan zou lijken op de zegelring van Koning Salomo, die zowat 900 jaar voor Christus leefde. We herinneren hem niet omwille van zijn rijkdom, het feit dat hij zware belastingen inde en evenmin omdat hij de eerste tempel in Jeruzalem zou hebben laten bouwen. Zijn naam is echter verenigd met het salomonsoordeel, waarbij slim en spitsvondig zelfs het moeilijkste geschil een passende straf of uitspraak krijgt.